pnb
UAV-HERON

Φθάνουν στη Σκύρο τα UAV Heron και οι Ισραηλινοί τεχνικοί

Tα ισραηλινά Heron αποτελούν απάντηση στην ανάπτυξη τουρκικών drones στον Έβρο και το Αιγαίο

To πρώτο βήμα αναβάθμισης της άμυνας των ελληνικών συνόρων ολοκληρώνεται, καθώς τα ισραηλινά UAV Heron, καθώς και οι τεχνικοί που θα εκπαιδεύσουν τους Έλληνες χειριστές εγκαθίστανται στη βάση της Σκύρου.

Είναι ζήτημα χρόνου πλέον να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία και να κάνουν το “έργο” των Τούρκων αρκετά πιο δύσκολο, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρουν στους τομείς τις επιτήρησης των συνόρων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Τα ισραηλινά drones Heron άρχισαν να φθάνουν στην χώρα μας και εγκαθίστανται στη βάση τους, στην καρδιά του Αιγαίου, στην Σκύρο, όπως αναφέρει το in.gr επικαλούμενο πληροφορίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, όπως βεβαιώνουν αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο έφθασαν και οι ισραηλινοί τεχνικοί που θα εκπαιδεύσουν τους Ελληνες χειριστές. Η Ελλάδα πρόκειται να ενοικιάσει (με leasing) αρκετά drones από το Ισραήλ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη των συνόρων μας. Η ενοικίαση θα γίνει για τρία χρόνια και μετά το πέρας των τριών ετών, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αγοράς τους.

Να σημειωθεί ότι τα Heron έχουν την δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων από τη βάση τους, καλύπτοντας ουσιαστικά ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, θαλάσσιο και χερσαίο.

Ο εξοπλισμός τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, αισθητήρες νύχτας και προαιρετικά σύστημα ηλεκτρονικής νοημοσύνης. Πέραν των ισραηλινών αναπτύσσονται και τα ελληνικά drones από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και από άλλους επιστημονικούς φορείς.

ισραηλινά Heron αποτελούν απάντηση στην ανάπτυξη τουρκικών drones στον Έβρο και το Αιγαίο. Τα Heron μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η λειτουργική διαμόρφωση του συστήματος Heron αποτελείται από ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και από ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα κι ένα πακέτο “ηλεκτρονικής νοημοσύνης”.

Εφοδιασμένο με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, το Heron προσφέρει εκτεταμένη επιχειρησιακή αντοχή σε ένα μεγάλο εύρος σεναρίων, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και διάσωση, η διαχείριση καταστροφών κλπ.

Επισημαίνεται πως οι δυνατότητες των UAV Heron είναι εντυπωσιακές, καθώς πορούν να πετούν για 45 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 35.000 ποδιών, ενώ μπορούν, επίσης να φέρουν ποικιλία εξοπλισμού που περιλαμβάνει FLIR, ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, συστήματα υποκλοπών για αποστολές ELINT – COMINT, συνολικού βάρους 250 κιλών. Με τη χρήση τακτικής ζεύξεως μπορεί να δίνει εικόνα τόσο στον σταθμό εδάφους όσο και όπου αλλού χρειάζεται.

Πηγή: www.pentapostagma.gr